Kotlin programmeren op een Chromebook

Door Tom Sabel
01 november 2018  |  
2 min leestijd

In mijn vrije tijd ben ik graag bezig met het ontwikkelen van software. Mijn Chromebook ondersteund momenteel nog geen Crostini. Met Crostini is het mogelijk om linux apps te installeren op je Chromebook. Via Crostini kan je een Chromebook omtoveren tot een ware development laptop. Tot de tijd dat Crostini nog niet tot de mogelijkheden behoort, ben ik opzoek gegaan naar een alternatief. Uiteindelijk ben ik terecht gekomen op Chromebrew waarmee het me gelukt is om Kotlin bestanden te bouwen en uit te voeren.

Wat is Chromebrew?

Chromebrew is een package manager voor Chrome OS. Het is vergelijkbaar met Homebrew voor MacOS. Hierdoor kan je packages installeren die standaard niet door Google geleverd worden.

Voorwaarden

Je hebt een Chromebook nodig waar developer mode is geactiveerd. Hierdoor heb je toegang tot de shell van je Chromebook.

Installatie van Chromebrew

Chromebrew gaan we installeren via de shell. Door de toetscombinatie CTRL + ALT + T (net als in Linux) kunnen we de Terminal openen. Type shell  om, jawel, de shell te openen. Krijg je een ERROR: unknown command: shell melding, dan is Developer Mode niet geactiveerd op je Chromebook. Nu we in de shell zitten kunnen we de installatie script downloaden en uitvoeren. Dit doen we met de volgende commando:

Na een paar minuten zal Chromebrew geïnstalleerd zijn en kan het gebruikt worden met de keyword crew.

Kotlin installeren

Om te kijken of een package aanwezig is gebruik je crew search <package naam>. Voor kotlin geeft dit het volgende resultaat:

Nu we weten dat de Kotlin package aanwezig is, kunnen we het gaan installeren. Dit doen we met crew install kotlin.

Omdat Kotlin een afhankelijkheid heeft op java moet jdk8 ook geïnstalleerd worden.

Kotlin is geïnstalleerd en de volgende commando’s zijn nu beschikbaar:

  • kotlin
  • kotlin-dce-js
  • kotlinc
  • kotlin-js
  • kotlinc-jvm

Kotlin (script) runnen

Om het simpel te houden gaan we een Kotlin script runnen. Dit kan door bijvoorbeeld met de standaard text editor een bestand aanmaken en opslaan als test.kts. In het bestand zet je:

Vervolgens ga we met de shell naar de directory. Nu gaan we het bestand compilen en runnen:

 

 

Door Tom Sabel
01 november 2018  |  
2 min leestijd

Kennismaken?

Luminis onderscheidt zich van andere aanbieders in de ICT door een waarde- en klantgedreven aanpak. Wij willen vooruitgang zien, zowel bij onze klanten als bij onze medewerkers. Graag komen we met je in contact om te ontdekken hoe we die kunnen realiseren.

Contact

©2019 Luminis Arnhem – Leveringsvoorwaarden

Design: Eyefun