Fail Fast

15 oktober 2018  |  
4 min leestijd

Fail Fast Innovation Workshop

Op 11 oktober jl. organiseerde Luminis de Fail Fast Innovation workshop. 25 relaties waren aanwezig bij deze exclusieve workshop die onder leiding stond van Johan Hoorn. Het was niet alleen maar luisteren maar vooral ook doen, niet voor niks een workshop. Na de theoretische onderbouwing over innovatie, uitleg over wat eigenlijk innovatie is en wat ECHT nieuw is, ging iedereen aan de slag. Echter, van structuur en aanpak en denken naar loslaten, vrij en serendipiteit is toch wel wennen voor iedereen.

De reacties van de deelnemers waren zeer positief. Een mooi thema en Johan Hoorn die het goed bij de belevingswereld van de deelnemers bracht. Het was fantastisch om te zien dat mensen die elkaar van tevoren niet kenden al snel bezig waren met oefeningen om los te komen van het dagdagelijkse en samen enthousiast bezig waren te allerlei zeer bijzondere producten te creëren.

 

Uh, Fail Fast?

Een bedrijf dat Fail Fast gebruikt om producten en diensten te ontwikkelen, ontwikkelt ze stapsgewijs en test de voortgang voordat er meer tijd en geld in verdere ontwikkeling wordt geïnvesteerd. Key is dat met Fail Fast wordt voorkomen dat er geïnvesteerd blijft worden in iets dat duidelijk niet werkt omdat we nu eenmaal de neiging hebben om falen te vermijden. Een ander belangrijk doel van Fail Fast is dat de kennis die is opgedaan met een mislukte poging, de kans op succes in de volgende poging vergroot.

Thomas Alva Edison maakte het tot zijn uitdaging een betaalbare gloeilamp uit te vinden die langere tijd mee kon gaan en geschikt was voor massaconsumptie. In prin­cipe hoefde daar maar één ding voor ontdekt te worden: beter materiaal om in de lamp elektriciteit in licht om te zetten. Dat was alles. Het draadje in de gloeilamp. Om dat materiaal te vinden ver­zamelde Edison van over de hele wereld duizenden materialen. Hij haalde vanuit de Amazone allerlei soorten riet en bamboe. Zijn hele laboratorium was volgestouwd met de meest vreemdsoor­tige grondstoffen. En al deze materialen ondergingen een voor een dezelfde behandeling: ze werden verkoold, voorzichtig in een vacuüm glas geplaatst en daarna beoordeeld op hun geschikt­heid om elektriciteit in licht om te zetten. Vaak viel het materiaal van ellende uit elkaar nog voordat de stroom werd ingeschakeld.

Jarenlang was Edison op deze manier op zoek. Het was monnikenwerk. Tot hij op een dag het juiste materiaal had gevonden: verkoold katoen. De moderne gloeilamp was geboren. Over zijn jarenlange experimenteren zegt Edison: “Ik heb geen mislukking gekend, ik heb 10.000 manieren ontdekt waarop iets niet werkt.”

 

Fail Fast, da’s nog niet zo eenvoudig

Staat het maken van fouten haaks op de menselijke natuur en cultuur? Wordt ons niet vanaf het moment dat we naar school gaan geleerd om geen fouten te maken. Goede cijfers op school maken dat je betere studies kunt volgen, toegang krijgt tot betere jobs en succesvoller bent in je werk. Zijn niet alle processen erop ingericht om fouten te vermijden? Geen fouten maken wordt beloond en fouten maken wordt gezien als dom of lui. En voelt het niet heel ongemakkelijk (to say the least) en worden we ook niet bloednerveus alleen al aan de gedachte dat het fout kan gaan. Niets laten merken, sterk zijn. Want ook dan is ons aangeleerd onze onzekerheid te verbergen in plaats van ons kwetsbaar op te stellen. Mijn idee is het beste, als je zo start wordt het nooit een innovatie. Je staat niet open voor andere ideeen.

Het is dus nog helemaal niet zo eenvoudig om te falen. We zitten onszelf in de weg om te mogen falen. Dit past ook minder goed bij personen die perfectie als grootste drijfveer hebben – of falen als grootste angst. Of bij personen die juist grip willen hebben no matter what. Fail Fast is dan niet de manier die je het eerst voor ogen staat.

Er wordt van Fail Fast nogal eens gezegd dat het helemaal niet om falen gaat maar om leren. Natuurlijk gaat het ook om leren. Het verwerven van inzichten om te verbeteren maar … falen moet als je echt wilt innoveren. Je moet fouten maken want dat toont aan dat je de grenzen opzoekt van wat je weet of kunt. Geen fouten maken zegt eigenlijk dat je voortborduurt op wat je weet. Juist om echt innovatief of disruptief te kunnen zijn moet je falen durven omarmen. Pas dan doorbreek je je eigen barrières. Juist dan is het van belang om intrinsieke gemotiveerd te zijn, de vrijheid te nemen en kansen te zien.

 

Fail Fast en nu?

Bij Luminis willen we natuurlijk ook alles perfect geregeld hebben. Een groot deel van onze medewerkers zijn perfectionisten. Dus ook wij houden niet van fouten maken. Daar praten we met elkaar over en hebben we onze processen op ingericht. Anderzijds is er ruimte voor het mogen maken van fouten om te innoveren en ook voor het tonen van initiatief om dingen slimmer, handiger en beter aan te pakken.

Daarnaast horen we dat klanten van Luminis wel weten dat we hele degelijke software kunnen maken. Steeds meer zien we dat de ontwikkeling van de samenwerking met klanten juist is om creatieve en innovatieve concepten te bedenken en uit te proberen.

Zeker door de workshop van Johan Hoorn en ondanks dat ook ik besmet ben door mijn opvoedingen de maatschappij, denk ik dat Fail Fast voor elke organisatie werkt. We stimuleren juist dat fouten maken mag of moet als je wilt innoveren, om ervan te leren. Bijvoorbeeld in de ontwikkeling van medewerkers, in recruitment en ook in de ontwikkeling van eigen diensten.

Daarom, ready to Fail Fast?

  1. Experimenteer!
  2. Wat is je eerste stap, welk resultaat moet dit hebben? Hoe meet je of het werkt of niet?
  3. Ga gewoon beginnen
15 oktober 2018  |  
4 min leestijd

Kennismaken?

Luminis onderscheidt zich van andere aanbieders in de ICT door een waarde- en klantgedreven aanpak. Wij willen vooruitgang zien, zowel bij onze klanten als bij onze medewerkers. Graag komen we met je in contact om te ontdekken hoe we die kunnen realiseren.

Contact

©2019 Luminis Arnhem – Leveringsvoorwaarden

Design: Eyefun