Nedap AEOS


Eenvoud teruggebracht in een complexe applicatie

Bij Nedap Security Management is vanaf het jaar 2000 geïnvesteerd in de ontwikkeling van het AEOS-platform. Dit toegangscontrole-systeem bestaat uit hardware en software voor de beveiliging van gebouwen en terreinen. Luminis heeft Nedap vanaf de start van het project geholpen met het vaststellen van de systeem requirements en het ontwerpen van de software-architectuur.

Een belangrijk onderdeel van AEOS is de interface voor gebruikers. Bij de start van het project was gekozen voor een moderne web-architectuur. In de afgelopen jaren heeft Nedap samen met ervaren grootgebruikers uitbreidingen doorgevoerd. Nieuwe gebruikers hadden echter steeds meer moeite met de navigatie door de grote hoeveelheid functies.

Nedap stond voor de keuze om een aantal cosmetische verfraaiingen aan te brengen of de gebruikersinterface grondig te herontwerpen. Nedap besloot zelf te investeren in het opbouwen van de discipline interaction design. De belangrijkste projectdoelstelling was gericht op het vergroten van de gebruikersvriendelijkheid.

Het resultaat is een zeer eenvoudige en bruikbare gebruikers-interface met een frisse uitstraling voor de bediening van een gedistribueerd en technisch complex product.

De uitdaging

De overdracht van de domeinkennis naar de interactiedesigners was een tijdrovende klus, maar achteraf gezien een belangrijke en noodzakelijke succesfactor. Zonder goed begrip van het domein, de gebruikers, de technologie en de markt hadden we nooit tot de huidige interface kunnen komen.

Tijdens interview sessies met bestaande gebruikers bleek een duidelijke behoefte aan reductie van het aantal verschillende schermen, betere navigatie, taakgerichte widgets en ondersteuning van multitasking per gebruikers.

De oplossing

Op basis van de interview-sessies met gebruikers kwamen we tot een focusmodel van vier persona’s: receptioniste, bewaker, administrator en security officer. De uitgangspunten voor de nieuwe gebruikers-interface waren betere ondersteuning bij het uitvoeren van de processen en taken, snel en overal toegang tot de meest frequente taken (quick launch), context-gerelateerde acties (task panel) en een persoonlijk dashboard. Belangrijk was verder het gelaagd aanbieden van informatie: noodzakelijke informatie moet direct zichtbaar en bewerkbaar zijn, gedetailleerde informatie is beschikbaar in ‘inspectors’ en complexe taken worden uitgevoerd in ‘editors’.

Het AEOS-systeem kenmerkt zich door meerdere gebruikers die het systeem tegelijk kunnen gebruiken, ondersteuning van meer dan twintig talen, een fijnmazig model voor gebruikerspermissies, het tonen van alarmen en streaming video van bewakingscamera’s. Dit heeft zich vertaald naar een oplossing op basis van een ‘stateful’ client-applicatie met directe validatie van invoer, waarin het mogelijk is zonder onderbreking te wisselen tussen gebruikerstaken. De beschikbare gebruikersacties zijn afhankelijk van gebruikerspermissies en de context. Systeemfuncties zijn vervangen door gebruikerstaken en het aantal user interface-schermen voor de receptionist is teruggebracht van 248 in de oude HTML-interface naar slechts vier in de nieuwe interface.